Tijdloze oorhangers

De parel is terug. Niet zozeer als de standaard, enigszins saaie, ketting, maar verwerkt in spectaculaire oorbellen.

Lang geleden

Over de geschiedenis van de parel als sieraad is veel te vinden. Van Wikipedia tot sites als The Pearl Source verhalen over het rijke verleden van de parel. Hoe de kostbare kraal verwerkt werd in kettingen, kronen, oorbellen en aanverwanten. De parel als oorknopje gecombineerd met de herkenbare ketting, komt in de 19e eeuw in de mode. Het juweel is dan te betalen voor een breder publiek, hoewel nog steeds zeer prijzig en schaars.

De koningin van de mode, Coco Chanel maakte het dragen van parels in de jaren twintig van de vorige eeuw populair. Niet alleen de standaard ketting, maar vooral verwerkt in bijzondere kettingen in oorbellen. Op menige foto draagt zij oorbellen waarin grote en kleinere parels zijn verwerkt. Voor het grote publiek werden deze sieraden ineens betaalbaar door de komst van oesterkweek, was er geen schaarste meer en daalden de prijzen aanzienlijk. Het dragen van deze sieraden in films droeg bij aan de groeiende populariteit.

Lang heeft de parel een oubollige uitstraling gehad. Een setje mooi, maar vooral niet uitbundig, ingelegde oorbellen werd gedragen door vrouwen als Jacky Kennedy. Presidentsvrouw in de jaren ’60 en een toonbeeld van Amerikaanse degelijkheid. Dat truttige imago versterkte helemaal in de jaren ’70 waar het modebeeld drastisch veranderde en de enigen die nog oorbellen met parels droegen, chique dames op leeftijd waren. Jonge, modebewuste vrouwen gingen voor meer uitgesproken uitingen in hun oren. Zoals veiligheidsspelden in de punkscene en de grote, gekleurde oorhangers bij discogangers.

Hippe dames

Sinds het internet zijn de mogelijkheden tot het kopen van mode en accessoires enorm gegroeid, het aanbod parel oorbellen is enorm. Grote modehuizen verkopen hun waar online en zijn dus ineens bereikbaar voor iedereen die iets te besteden heeft. Het aanbod is zo breed, dat wat vroeger oubollig of extreem was, dat allang niet meer is. Men kleedt zich meer naar de gelegenheid en niet zozeer meer naar de trends. En voilà de parel oorbellen maken een comeback. Een batterij hippe, trendsettende dames heeft zich met de parel oorbel laten fotograferen. Van Rihanna tot Maxima en van Ashley Olson tot Michelle Obama, van jong en uitbundig tot ouder en bescheiden.

drie foto's van maxima met oorbellen

De site ModekoninginMaxima.nl besteed een hele pagina aan alle parel sieraden van Maxima. Vooral de Thahitiparels, verwerkt in meerdere sets oorbellen worden uitgebreid behandeld.

Maar ook Michelle Obama’s halve maan oorbellen met een parel op de punt, die zij droeg op de Democratic Convention worden uitgebreid besproken in een artikel van de Guardian van juli dit jaar; er wordt een gehele alinea gewijd aan deze variant op de klassieke parelknop.

De Daily Mail heeft een hele pagina waarop allerlei beroemdheden zijn te zien met hun meer en minder klassieke parel oorbellen. De krant gaat zover om te stellen dat de parel de diamant vervangen heeft en maakt Kate Middleton hiervoor verantwoordelijk doordat zij de parels droeg tijdens haar koninklijk bezoek aan Nieuw Zeeland in 2014.

De keuze is reuze

Het oubollige imago is afgeschud. Niet alleen de grote modehuizen als Chanel en Dolce & Gabbana hebben prachtige ontwerpen op hun site staan, maar ook websites als Diamond Point, de huisjuwelier van de Bijenkorf, heeft meer dan 50 verschillende parel oorbellen te koop. Prijzen variërend van zes tientjes tot over de vierduizend euro. Op gespecialiseerde sites, zoals Pearl Paradise, worden de oorbellen voor gelijkwaardige prijzen verkocht en kan men kiezen tussen soorten parels: Akoya, Freshwater, Thaitian (zwart) of White South Sea. Allemaal kweekparels, want natuurlijke parels zijn bijna niet meer te vinden. Maar ook kan men kiezen op kleur, vorm en prijs. De variatie van vormen, kleuren en gebruikte materialen lijkt oneindig en het lijkt erop dat de Daily Mail een beetje gelijk krijgt, de parel is terug en samen met de diamant vormen ze een schitterende combinatie.